Storytelling | Challenger Theo

Geschreven in opdracht van Maastricht Sport:

IRONMAN Maastricht Challengers aan het woord. 

IRONMAN Maastricht-Limburg organiseert dit jaar wederom een aantal uitdagende en sportieve evenementen in het weekend van 4 t/m 6 augustus 2017. Maastricht Sport omarmt dit grootse sportevenement en biedt een aantal uitdagende en sportieve programma’s aan in aanloop naar de 2017-editie. Omdat niet voor iedereen IRONMAN realistisch is, zijn er tal van andere mooie bereikbare doelen om na te streven. En dat is precies wat Maastricht Sport beoogt met een uniek aanbod: iedere Maastrichtenaar helpen om te bewegen en te sporten op een gezonde en realistische manier.
Tijdens deze serie laten we je kennismaken met diverse mensen op weg naar hún sportieve doel.

Kippenvel bezorgt Maastrichtenaar een sportief doel

Theo Luiken, een 52-jarige Maastrichtenaar stond vorig jaar tijdens IRONMAN Maastricht van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat langs de zijlijn te kijken naar de triatleten. Het was hartje zomer. Maar met kippenvel over zijn hele lijf zag hij de deelnemers zichzelf uitdagen op hun eigen niveau. Het was toen en daar dat hij bedacht: ‘Dat wil ik ook!’ Een vakantie volgde. Theo nam twee boeken over de triatlonsport mee op vakantie om zich te informeren en te laten inspireren. Zijn doel was helder, namelijk deelname aan IRONMAN Maastricht 2017.

Trainen onder begeleiding
Direct na zijn vakantie ging Theo op zoek naar hulp en begeleiding voor zijn route naar IRONMAN. Via een vriend kwam hij in aanraking met het Maastricht Sport Challengers programma. Het trainingsprogramma dat door oud profwielrenner Floris Goesinnen begeleid wordt. Floris verzorgt de trainingsschema’s én de loop- en fietstraining. Maya Kingma, triatleet op topniveau, verzorgt de zwemtraining. Op 24 september 2016 schreef Theo zich in bij Maastricht Sport Challengers. Want volgens hem is begeleiding en training geen luxe, het is een must!
Ondanks een leven waarin sport altijd een rol had gespeeld, waren met name de eerste zwemtrainingen zwaar. Theo had zijn sportieve leven besteed aan onder andere voetbal, tafeltennis, squash, mountainbiken en hardlopen. Maar hij had altijd al een interesse in de duursport en hij houdt wel van extremen. Dus tijdens de trainingen gaat hij geen uitdaging uit de weg.

Training is een must

Zwemmen, fietsen, hardlopen
Sinds september wordt er volop getraind. Elke dinsdag begeleidt Maya de zwemtraining. Maya inspireert en motiveert de groep. Inmiddels heeft Theo de volledige af te leggen afstand van 3,8 km zelfs al behaald in het Geusseltbad. Zwemmen in open water brengt echter vele extra uitdagingen met zich mee zoals stroming, slecht zicht en lastige oriëntatie. Daarom vindt op 6 mei de eerste Open Water training plaats in het koude water van de Maas.
Elke woensdag nemen de Challengers deel aan de enthousiasmerende loop- en of fietstraining van Floris en er worden wekelijks al flink wat kilometers weggetrapt op de fiets. Afgelopen zaterdag fietsten de Challengers maar liefst 120 km door weer en wind.
Op dit moment besteedt Theo al ongeveer 13 tot 14 uur per week aan triatlon training en dit wordt alleen maar meer richting 6 augustus. Daarnaast draait de wasmachine overuren. Hij zegt daarom niet voor niets dat de triatlon thuis begint, bij zijn vrouw. Zonder haar steun was het niet mogelijk om deel te nemen aan een dergelijke uitdagende wedstrijd.

De triatlon begint thuis, bij mijn vrouw.

Voorbereidende wedstrijden
Op zondag 9 april liep Theo samen met enkele andere Maastricht Sport Challengers de Marathon van Rotterdam. Niet als doel op zich, maar als voorbereiding op IRONMAN. Eigenlijk gewoon een trainingsdag voor de Challengers. Het ging niet om het neerzetten van de beste tijd. Het ging om probleemloos en vooral blessurevrij over de finishlijn komen. En zodra Theo de eindstreep in zicht had, stak hij richting zijn aanmoedigende familie en vrienden energiek zijn armen in de lucht. Dát doel heeft hij alvast volbracht. Op weg naar de grote IRONMAN-finale op 6 augustus zal Theo nog deelnemen aan drie kleinere triatlonwedstrijden.
Voor Theo is de training en voorbereiding de échte IRONMAN, op 6 augustus is voor hem en zijn mede-Challengers het feestje.

Ondanks het fanatisme en enthousiasme van Theo, dat ook wel nodig is wanneer je deel wilt nemen aan IRONMAN, stelt hij zichzelf geen doel in tijd. Hij verwoord zijn doelstelling voor IRONMAN Maastricht als volgt: Gezond finishen, dát is de streeftijd!

Theo, heel veel succes!

Gezond finishen, dat is de streeftijd!

Op de hoogte blijven?
Like de Maastricht Sport Facebook pagina en de speciale ‘Maastricht Sport Heroes, Challengers, Kids & Nightrun’ pagina op Facebook of kijk voor meer informatie en inschrijven op de website van Maastricht Sport. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *