BLOG | IRONMAN, content die raakt

Een sportief evenement dat onwerkelijk lijkt: eerst 3,8 km zwemmen in de Maas om vervolgens 180 km te fietsen en tussen de 8 en 16 uur later te finishen na ook nog een marathon te hebben gelopen.

Dát is IRONMAN Maastricht-Limburg.
Dankzij Maastricht Sport mocht ik als projectmedewerker communicatie aan de slag voor dit bijzondere sportieve weekend in hartje Maastricht dat plaatsvond op 4, 5 en 6 augustus.

IRONMAN Maastricht Limburg
Maastricht Sport Heroes

Sfeervolle ‘Lampjesrun’

Op 4 augustus werd na maanden voorbereiding het spits van het sportieve weekend afgebeten door de Maastricht Sport IRONMAN Nightrun. Na een leuke en energieke gezamenlijke warming-up, gegeven door Maastricht Sport medewerkers, kwamen de deelnemers samen bij de start van de Nightrun die in de schemering zou plaatsvinden. Om exact 21.30 uur klonk het startschot en sprintten allereerst de meest fanatieke deelnemers weg om de 5 km run zo snel mogelijk te volbrengen. Binnen enkele minuten waren uiteindelijke alle deelnemers onderweg. De sfeer was uitgelaten en intens. De uitgedeelde Maastricht Sport lichtitems zorgden voor een vrolijk en kleurrijk effect tijdens de donkere uurtjes van deze avond.  Onderweg klonk er ritmische muziek van de sambaband en het parcours was aangekleed met sfeervolle verlichting. Deelnemers haalden enthousiast hun doel met het uitlopen van de 5 km run over het bijzondere parcours door het centrum van Maastricht en zelfs dóór het Toon Hermans Huis en de Augustijnenkerk. De eerste loper was binnen na slechts 16 minuten en de laatste loper werd enthousiast verwelkomd na ongeveer een uur. Daarmee bleek eens te meer dat deze run voor iedereen is, ongeacht je sportiviteit. Meedoen is belangrijker dan winnen!

Maastricht Sport IRONMAN Nightrun
Maastricht Sport IRONMAN Nightrun

Het doorzettingsvermogen van de kids

Op zaterdag 5 augustus was het de beurt aan de jongste deelnemers. Een recordaantal kids in de leeftijd van 6 tot 16 jaar zou wel eens laten zien wat zij kunnen tijdens een run-bike-run óf een heuse triatlon. Maar de ochtend begon treurig. Terwijl ik nog in bed lag, hoorde ik het gevreesde geluid; de regen tikte tegen het slaapkamerraam. Helaas zat het weer ontzettend tegen deze dag en bleef het de hele ochtend regenen, tijdens de wedstrijden in alle leeftijdscategorieën. De kids hadden het koud en de regen maakte het wegdek glad voor het fietsonderdeel. Maar de jonge deelnemers volbrachten ondanks deze extra uitdaging, dapper hun wedstrijd. Met kippenvel over mijn lijf keek ik toe hoe de allerkleinsten renden en fietsten richting de finish van de run-bike-run. Sommige kids waren aardig professioneel met mini-racefietsen terwijl er ook een meisje meedeed met een prinsessenroze fiets mét fietsmandje én bloemen. De oudere deelnemers zwommen eerst in de Maas (die overigens warmer was dan de buitentemperatuur), fietsten en liepen vervolgens de afstand die behoorde bij hun leeftijd. Tijdens de Maastricht Sport IRONKIDS Finale maakt het niet uit of je 6 of 15 jaar bent, fanatiek bent of voor de lol meedoet. Alle kinderen deden hun stinkende best. Ondanks dat ik zelf geen moeder ben, kon ik me staand langs de zijlijn en kijkend naar dat jonge grut op hun fietsen heel goed voorstellen hoe ongelofelijk trots je op je kind kan zijn.

Maastricht Sport IRONKIDS Finale
Maastricht Sport IRONKIDS Finale

De ‘grote mensen run’

Nu de funrun achter de rug was én de kinderen hun sportieve prestaties hadden getoond, was het de beurt aan de echte, grote IRONMAN van Maastricht. Op zondag 6 augustus sprongen de professionele deelnemers al rond de klok van 7 uur in de Maas om hun 3,8 km te zwemmen. Nadat de professionals vertrokken waren, was het de beurt aan de individuele amateur deelnemers én de relayteams. Bij de relayteams nemen meerdere mensen in teamverband één of twee onderdelen van de triatlon voor hun rekening. Maastricht Sport had zo’n 15 zogenaamde Challengers ondersteund in hun training en voorbereiding met behulp van diverse professionele trainers. Ook namen er 5 Maastricht Sport teams, de Heroes, deel aan IRONMAN Maastricht-Limburg. Ik had het genoegen om vooraf al met enkele Maastricht Sport deelnemers te mogen spreken voor diverse artikelen. Zo kreeg ik een bijzonder inkijkje in de drijfveren van de deelnemers aan deze loodzware wedstrijd. Mijn eerste vraag luidde dan ook steeds: “Wat bezielt je om deel te willen nemen aan IRONMAN?” Diverse motivaties bleken het uitgangspunt; van grenzen verleggen tot het af kunnen strepen van een item op de bucketlist. De deelnemers bezitten stuk voor stuk een enorme dosis motivatie en doorzettingsvermogen. Één van de deelnemers had tijdens de editie van 2016 langs de zijlijn staan kijken met kippenvel van top tot teen en het enige dat hij dacht was: ‘Dat wil ik ook eens meemaken.’ En zo meldde hij zich aan bij Maastricht Sport voor het trainingsprogramma en voltooide hij een jaar later IRONMAN Maastricht-Limburg 2017. De overtuigingskracht die van deze deelnemers afspatte was aanstekelijk en ik werd op 6 augustus dan ook volledig meegezogen in hun enthousiasme.
Wat hebben ze afgezien daar op die warme en zonnige zondag in Maastricht, maar verdorie wat was ík trots op deze mensen die ik een half jaar eerder nog nooit had ontmoet!

Maastricht Sport IRONMAN Limburg

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *