Project | Storytelling IRONMAN

Interview met een Maastricht Sport Hero:
deelnemen aan IRONMAN Maastricht-Limburg 2017 met een relay team

IRONMAN Maastricht-Limburg organiseert dit jaar wederom een aantal uitdagende en sportieve evenementen in het weekend van 4 t/m 6 augustus 2017.
Maastricht Sport omarmt dit grootse sportevenement en biedt een aantal uitdagende en sportieve programma’s aan in aanloop naar de 2017-editie. Omdat niet voor iedereen IRONMAN realistisch is, zijn er tal van andere mooie bereikbare doelen om na te streven. En dat is precies wat Maastricht Sport beoogt met een uniek aanbod: iedere Maastrichtenaar helpen om te bewegen en te sporten op een gezonde en realistische manier.

Tijdens deze serie laten we je kennismaken met diverse mensen op weg naar hún sportieve doel.

Maastrichtse op weg naar doel: IRONMAN Maastricht 2017

SandrInterview Training ironman maastrichta Pasmans, een 51-jarige Maastrichtse, loopt al sinds haar tienerjaren hard. Als ontspanning. Om haar hoofd leeg te maken. Hardlopen is onderdeel van haar leven en Sandra loopt regelmatig mee in wedstrijden van diverse afstanden, zoals Maastrichts Mooiste. De vader van Sandra is haar inspirator, binnenkort wordt hij tachtig en hij sport nog elke dag: tennissen, wielrennen en hardlopen. Hij liep 3 maratho
ns, waardoor Sandra enthousiast werd voor deze duursport. Toen ze ooit tegen haar vader zei dat ze ook een marathon wilde lopen, antwoordde hij dat ze dat niet zou kunnen. Hoewel hij dit waarschijnlijk als grapje bedoelde, raakte Sandra hierdoor extra gemotiveerd om deel te nemen aan een marathon. Het jaar daarna liep ze op haar veertigste haar eerste marathon, in Amsterdam. Als sportliefhebber moedigde ze in 2015 en 2016 ook fanatiek de deelnemers van IRONMAN Maastricht aan. Het fanatisme en doorzettingsvermogen dat deze deelnemers uitstraalden moedigde Sandra aan om weer een duurloop af te leggen.
Haar doel werd de marathon Via Belgica in 2016, waar ze uitvoerig voor trainde. Ook op vakantie gingen de trainingen door, maar dit bracht een uitdaging met zich mee. Sandra: “Ik was op Ibiza en wist niet goed waar ik voor de duurloop kon trainen om toch mijn trainingsschema voort te zetten.” Deze uitdaging deelde ze en haar bericht kwam terecht bij een kennis die haar een berichtje stuurde met de boodschap, dat hij ook op Ibiza was en dat ze samen konden trainen. De officiële run werd helaas afgelast, maar deelname aan de ‘Alternatieve Via Belgica’ werd mogelijk gemaakt door een inspanning van Dave en Nance van Bogaert. Eenmaal in de flow werd de Rotterdam Marathon het volgende doel, de marathon die haar vader drie keer voltooide. Jammer genoeg moest ze de voorbereidingen en deelname staken vanwege een blessure die er gedurende zes weken voor zorgde dat trainen onmogelijk was.

Waarom ver weg als het dichtbij kan
Mensen in haar omgeving reizen over de hele wereld voor marathons in Parijs of New York. “Nu is er een groots sportevenement in Maastricht, dan wil ik daar ook aan deelnemen”, vertelt Sandra, “Waarom zou ik zo ver reizen voor een marathon als ik dezelfde afstand af kan leggen in mijn eigen stad tijdens IRONMAN?”

Tijdens de training in Ibiza ontstond het idee om als relay team deel te nemen aan IRONMAN Maastricht 2017.  Sandra zou hardlopen en haar trainingsmaatje van Ibiza zou het fietsgedeelte voor zijn rekening nemen. De zwemmer werd later bij thuiskomst aan het nieuwe team toegevoegd. Ineens had Sandra een duidelijk doel voor ogen: in teamverband deelnemen aan IRONMAN Maastricht en de marathon-afstand afleggen.

Toch nog een hero
Vanwege de geplande deelname aan de IRONMAN met een relayteam kon de training weer gepland worden, totdat de overige twee teamleden door omstandigheden moesten afhaken.

Toen Sandra medio januari de mail ontving waarin haar werkgever, Gemeente Maastricht, aangaf dat het mogelijk was voor medewerkers van Gemeente Maastricht en Maastricht Sport om deel te nemen aan het Maastricht Sport Heroes programma, aarzelde ze geen moment. Ze schreef zich in en hervatte de training volgens schema na herstel van de blessure. Binnen het ‘Heroes-programma’ van Maastricht Sport word je lid van een team waarin elk teamlid een van de drie triatlon-onderdelen voor zijn of haar rekening neemt. Binnen het programma is het mogelijk om deel te nemen aan gezamenlijke trainingen onder begeleiding van professionele trainers, worden ervaringen uitgewisseld en ontvangen de deelnemers veel informatie en tips over de triatlonsport, voeding en het wedstrijdelement. Zo gaat de groep Maastricht Sport Heroes gezamenlijk op weg naar een individueel doel: deelnemen aan de triatlon; IRONMAN!

Afzien hoort erbij
Als Sandra start op 6 augustus hebben haar twee teamgenoten hun race al afgerond. IRONMAN Maastricht-Limburg start namelijk met 3,8 km zwemmen in de Maas, binnen het team van Sandra is die rol weggelegd voor Sam Spoelstra. Vervolgens zal Floris Goesinnen het parcours van 180 km op de fiets afleggen om vervolgens het stokje over te dragen aan Sandra. Ondanks de gedrevenheid van Sandra, wil ze vooral gewoon genieten op 6 augustus. Haar tijd is minder belangrijk, maar ze hoopt de 42,2 km binnen 5 uur, mogelijk 4,5 uur, af te leggen. Sandra: “Het zal zwaar worden, maar onder het motto: pijn is fijn en afzien hoort erbij, gaat het lukken. Het moet wel gezond blijven!”

Sandra, heel veel succes!

 

Maastricht Sport training voor IRONMAN

 

Op de hoogte blijven? 

Like de Maastricht Sport Facebook pagina of kijk voor meer informatie op www.maastrichtsport.nl.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *